Onbekende grootheden: de topfabrikanten van Chinese smartphones


Xiaomi: groeigigant en topfabrikant van Chinese smartphones

Wereldwijde marktleiders hebben in China zeer geduchteconcurrenten. Eentje daarvan is Xiaomi, een merk dat tegenwoordig zelfs het grootste marktaandeel in China heeft. Dit betekent dat Xiaomi de populairste telefoonfabrikant van dat land is. Een knappe prestatie, want het bedrijf bestaat nog maar zeven jaar. Het werd in 2010 opgericht en bracht een jaar later zijn eerste telefoon uit.
Sindsdien ging het snel. Ten opzichte van veel concurrenten koop je in China Xiaomi’s voor een habbekrats. Ondanks hun spotgoedkope prijskaartje zijn Xiaomi-telefoons toch supersnel in gebruik. Oké, het ontwerp is niet altijd even origineel en ook de Android-software is nogal heftig, maar deze Chinese smartphones hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ka-ching!
Inmiddels is de smartphonewereld voor Xiaomi allang niet meergenoeg. Noem een Tech-product en Xiaomi maakt het. Smartwatches? Check. Fitnessbandjes? Check. Slimme fietsen? Ja hoor, ook dat maakt Xiaomi. En al deze producten hebben een ding gemeen: hun scherpe prijs.

ZTE: voormalig staatsbedrijf met topproducten

Ook ZTE is zo’n – voor ons – onbekende Tech-gigant. Dit bedrijf werd ruim dertig jaar geleden opgericht door een aantal staatsbedrijven. Het is in die tijd uitgegroeid tot een echte allrouder. Het bedrijf legt netwerken aan, maar maakt nu ook al een tijdje smartphones. En wat voor een apparaten zijn dat!




Neem bijvoorbeeld de ZTE GrandS3. Dit is de eerste telefoon ooit met een irisscanner. Nog voordat Samsung er mee kwam, want de Grand S3 kwam al in 2015 uit. Chinese smartphones zijn steeds meer voorloper op het gebied van innovatie en de apparaten van ZTE zijn een goed voorbeeld. Het bedrijf deinst er niet voor terug om een telefoon vol te stoppen met de best beschikbare hardware. En deze wordt uiteraard voor een mooie prijs dan op de markt gebracht.
Wil je bijvoorbeeld een telefoon met gigantisch veelwerkgeheugen? Bij een fabrikant als ZTE zit je dan goed. Voor minder dan 200 euro kun je in China al een ZTE-telefoon kopen met 4 GB werkgeheugen, zodat je supersnel schakelt tussen bijvoorbeeld Snapchat en Instagram!

Oppo: de grote broer van een prijsstunter

Dat je Oppo niet kent, dat is natuurlijk helemaal niet erg. Misschien heb je al wel eens van OnePlus gehoord? Deze fabrikant bestaat nu een jaar of drie en bracht in die tijd in Europa een paar mooie, betaalbare ‘flagship killers’ uit.
Hoewel OnePlus eigenlijk niet wil dat we dit doorvertellen, doenwe dat lekker toch: OnePlus is een dochteronderneming van Oppo. Deze Chinese fabrikant zet op deze manier voorzichtig zijn eerste stapjes op Europese bodem. In China timmert Oppo ondertussen druk aan de weg. Met mooie smartphones als de R11 bijvoorbeeld. Of zijn 4K BluRay-spelers, draadloze headsets en supersnelle minicomputers. Een naam om te onthouden!

Waarom zijn deze merken niet in Europa actief?

Nu je bekend ben geworden met het mooie werk van Xiaomi, ZTE enOppo is het tijd voor de hamvraag: waarom zijn deze fabrikanten officieel nietin Europa actief? Dat is vooral een juridische kwestie. De fabrikanten gebruiken voor hun telefoons technieken waarop andermans patenten berusten. Deze technieken mogen ze in China wel gebruiken, maar voor de Europese markt hebben ze hier nog geen afspraken over gemaakt. Daarom duurt de oversteek naar Europa voor deze Chinese smartphones nog even. Van ons mogen ze opschieten!

 

 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon: zo doe je dat

Deze nieuwe functies kun je binnenkort verwachten in Windows 10

How to maintain the mobile phone battery